Dit schijnt één van de grootste struikelblokken te zijn: waar haalde Kaïn zijn vrouw vandaan? Adam en Eva waren immers de eerste mensen en Kaïn was hun eerste kind.

Kaïn mag dan hun eerste kind zijn geweest, maar hij was natuurlijk niet hun enige kind. Adam en Eva zullen vele zonen en dochters hebben gehad. En één van die dochters werd Kaïns vrouw.

Maar heeft God niet gezegd dat huwelijken tussen naaste familieleden verboden zijn (Leviticus 18)? Dat klopt natuurlijk, maar die wet werd pas in de tijd van Mozes gegeven. Voor die tijd gold de beperking nog niet en kon Kaïn dus rustig met zijn eigen zus trouwen.

Waarom heeft God het eigenlijk verboden om met je naaste familieleden te trouwen? Zoals velen wel weten, erven we onze genen van onze ouders. We erven dus ook alle genetische defecten van hen. En als beide ouders hetzelfde genetische defect hebben, kunnen de kinderen daar zeer ernstige gevolgen van ondervinden.

De genen van Adam en Eva waren perfect. Die van hun kinderen zullen ook (nagenoeg) perfect zijn geweest. Daarom was er geen enkel bezwaar dat Kaïn met zijn eigen zus trouwde.