Bible-Science.info

Bijbel en wetenschap

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Testen van dateringsmethoden

Een manier om de dateringsmethode te testen is natuurlijk een object te nemen waarvan bekend is hoe oud het is en dit vervolgens te gaan dateren.

Mount Ngauruhoe is Nieuw Zeeland is uitgebarsten in 1949, 1954 en in 1975. Later zijn lavamonsters van die uitbarstingen opgestuurd naar laboratoria om te laten bepalen hoe lang geleden de uitbarsting moet hebben plaatsgevonden. Uiteraard is er niet bij verteld dat de lava slechts tientallen jaren oud is. De laboratoria gaven aan dat volgens de kalium-argondatering de lava 270 duizend tot 3,5 miljoen jaar oud is. Men vermoedt dat er tijdens het stollen argon in de lava is achtergebleven, waardoor de 40K/40Ar-verhouding lager was dan verwacht en het dus ouder leek dan het was. Rotsen die rond het jaar 1800 gevormd werden rond de Hualalai-vulkaan op Hawaï werden gedateerd op 1,6 tot 22,8 miljoen jaar. Vulkaar Kilauea (ook op Hawaï) produceerde in 1959 gesteente dat later werd gedateerd op een leeftijd van 8,5 miljoen jaar. En er zijn nog veel meer van dit soort voorbeelden te vinden. Achteraf kan men altijd wel verklaren waarom de gevonden ouderdom niet klopt. Maar het zal duidelijk zijn dat de methode onbetrouwbaar is.

Ook zijn aardlagen van de Grand Canyon gedateerd. Volgens de evolutietheorie zijn de onderste lagen miljarden jaren ouder dan de bovenste. Maar 'isochron dating' geeft aan dat de bovenste laag juist 270 miljoen jaar ouder is dan de onderste! Een onmogelijkheid omdat de bovenste laag door een recente lavastroom is ontstaan. Ook deze veelbelovende methode blijkt dus onbetrouwbaar.

Wanneer een organisme sterft, begint het DNA in de cel uit elkaar te vallen. Men heeft berekend dat het ongeveer 10.000 jaar duurt voordat het DNA volledig is vergaan. Men heeft echter DNA-fragmenten gevonden van planten en dieren die volgens verschillende dateringsmethoden miljoenen jaren oud zijn. Evolutionisten beweren nu dat DNA het kennelijk langer uithoudt als de omstandigheden idealer zijn, bijvoorbeeld in een koudere en drogere omgeving met minster zuurstof en radioactieve achtergrondstraling. Tests hebben echter aangetoont dat ook in een dergelijke omgeving DNA geen miljoenen jaren goed blijft.

Soms worden door mensen gemaakte voorwerpen gevonden in steenkool, bijvoorbeeld ijzeren instrumenten, speerpunten en een gouden kettinkje. En in diepgelegen (dus oude) gesteenten zijn onder andere een munt en een beeldje gevonden. Deze voorwerpen worden gedateerd op een leeftijd van honderden miljoenen jaren. Aangezien de mens pas zo'n 3 miljoen jaar geleden ontstond (volgens de evolutietheorie), is er dus iets mis...

Conclusie: er is geen enkele dateringsmethode die bewijst dat de aarde miljarden of zelfs maar miljoenen jaren oud is.